Angstige volwassenen
Onder deze doelgroep vallen:
- volwassenen met extreme tandartsangst
- volwassenen met extreme kokhalsreflex
- volwassenen met bepaalde vormen van psychopathologie
U bent verwezen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde CBT Amarant omdat u angst heeft voor (een behandeling bij) de tandarts. U komt pas in aanmerking voor behandeling in een centrum voor bijzondere tandheelkunde indien het u niet lukt bij een gewone tandarts van uw angst af te komen. Het doel van de behandeling bij ons centrum is om de angst te verminderen en weer hanteerbaar te maken voor u, zodat u weer behandeling in de gewone tandartspraktijk aankunt. Het kan zijn dat u alweer gereed bent voor behandeling in de gewone tandartspraktijk, terwijl u tandheelkundig nog niet volledig gesaneerd bent. Dit zal dan met u besproken worden. In sommige gevallen is ondersteuning door een psycholoog aan te bevelen of zelfs noodzakelijk. Wij werken hiervoor samen met Silver Psychologie ( www.silverpsychologie.nl ).
Werkwijze
Voordat een intake plaatsvindt, willen wij graag alvast wat meer informatie van u ontvangen. Hiervoor ontvangt u na inschrijving enkele vragenlijsten. Deze geven ons alvast een globaal beeld van uw angst, uw gebitssituatie en algehele gezondheid.
De intake houdt in: een kennismakingsgesprek en een kort mondonderzoek (controle), eventueel aangevuld met röntgenonderzoek. Voor de intake staat ongeveer 45 minuten gereserveerd. Bij de intake wordt door de tandarts beoordeeld of er daadwerkelijk een CBT-indicatie bestaat. Tot de intake bent u dus nog geen patiënt van CBT Amarant en gaat u voor tandheelkundige zorg naar uw eigen tandarts. De voorwaarden voor een CBT-indicatie zijn vastgesteld door het College van Adviserend Tandartsen en de vereniging Centraal Overleg Bijzondere Tandheelkunde. Als er bij u geen sprake van een CBT-indicatie is, kunnen wij u helaas niet verder onder behandeling nemen. Naar aanleiding van de gegevens die bij de intake worden verzameld, zullen kort met u de bevindingen worden besproken. Er zal een behandelvoorstel worden gedaan, wat met u zal worden besproken. Indien het gaat om een groot behandelplan, kan het zijn dat het bespreken van het plan pas in een volgende afspraak gebeurt.
Wachtlijst
Er is een wachtlijst van ongeveer 4 maanden voor angstige volwassenen. Tot de intake gaat u voor tandheelkundige zorg naar uw eigen tandarts..
Declaratie/machtiging
Er zullen voor de behandelingen die worden uitgevoerd (zoals de intake, foto’s, vullingen etc.) verrichtingencodes bij u worden gedeclareerd, vergelijkbaar met de nota’s in gewone tandartspraktijken. Deze tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en kunt u eventueel deels vergoed krijgen indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft. Daarnaast werken we met een uurtarief bijzondere tandheelkunde omdat er in het CBT meer tijd wordt uitgetrokken voor de behandelingen dan in de gewone tandartspraktijk. De extra kosten voor de tijd voor de zorg die geboden wordt op CBT Amarant valt onder de zorgverzekeringswet in de basisverzekering. Hiervoor wordt bij uw verzekeraar een machtiging aangevraagd. De verrichtingen die aan u zijn gedeclareerd, worden in mindering gebracht van dit uurtarief; het resterende bedrag wordt door de zorgverzekeraar betaald. Let op: de zorgverzekeraar kan hiervan echter wel een deel via het wettelijk verplichte (en eventueel vrijwillig verhoogde) eigen risico bij u declareren! Dit wettelijk verplichte jaarlijkse eigen risico in de zorg is in 2024 wederom €385,00. Dit deel van de kosten komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering.
Bij niet nakomen van de afspraken of niet tijdig (minimaal 1 werkdag van tevoren) afmelden zal de voor u gereserveerde tijd in rekening worden gebracht.
Tarievenlijst techniekkosten
De tarievenlijst van de tandtechniek ligt ter inzage in de praktijk.
Interessante links:
Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde: www.cobijt.nl
Vereniging EMDR Nederland: www.emdr.nl
Silver Psychologie: www.silverpsychologie.nl