Mensen met een beperking
Onder deze doelgroep vallen:
- volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking
- volwassenen en kinderen met een lichamelijke beperking
- volwassenen en kinderen met een meervoudige beperking
- volwassenen en kinderen met autisme spectrum stoornissen
- volwassenen en kinderen met een tandheelkundige beperking
U bent (of uw kind/cliënt is) verwezen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde CBT Amarant omdat:
- de tandheelkundige problematiek bij u te ingewikkeld of te uitgebreid is voor behandeling in de gewone tandartspraktijk en/ of
- de medische problematiek bij u te ingewikkeld of te uitgebreid is voor behandeling in de gewone tandartspraktijk en/ of
- er bij u sprake is van een beperking die behandeling in de gewone tandartspraktijk bemoelijkt en/of
- er bij u sprake is van psychopathologie die behandeling in de gewone tandartspraktijk bemoelijkt.
- u woont bij Amarant
Werkwijze
Bij de behandeling maken we gebruik van diverse technieken die de behandelbaarheid vergroten. Dit zijn gedrags beïnvloedings technieken en eventueel ook sedatietechnieken. Wennen maakt een belangrijk deel uit van de behandeling, hiervoor zullen indien nodig enkele afspraken worden ingepland. Een kortere controle termijn kan hier ook aan bijdragen.
In veel gevallen zijn mensen met een beperking ook prima te behandelen in een algemene tandartspraktijk. Het kan dus ook zijn dat u of uw kind/cliënt na verloop van tijd weer terug verwezen wordt naar de algemene praktijk.
Wachtlijst
Er is een wachtlijst voor kinderen met een beperking. Tot het moment van intake gaat u met uw kind voor tandheelkundige zorg naar uw eigen tandarts. Er worden vanwege de lange wachttijd en te weinig capaciteit momenteel helaas geen volwassenen met een beperking meer aangenomen als nieuwe patiënt bij CBT Amarant.
Declaratie/machtiging
Voor mensen met een beperking geldt dat, indien zij vallen onder de voorwaarden van de Zorgverzekeringswet artikel 2.7, zij recht hebben op vergoeding van tandheelkundige zorg vanuit de basisverzekering. Voor de basisverzekering geldt jaarlijks een wettelijk verplicht eigen risico (in 2024 is dit wederom €385,00). Dit deel van de kosten komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Overige kosten worden meestal vanuit de machtiging van de verzekering gedekt. De tandarts vraagt hiervoor een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. De verzekeraar beoordeelt of er sprake is van een eigen bijdrage in deze overige kosten.
Indien er sprake is van een uitgebreide behandeling waarbij ook techniekkosten worden gemaakt, wordt hiervoor ook een machtiging aangevraagd. Voor techniekkosten van een volledige gebitsprothese (kunstgebit) geldt een uitzondering: hiervoor geldt dat techniekkosten ook uit de basisverzekering worden vergoed en dat hiervoor een wettelijk verplichte eigen bijdrage van 25% in de techniekkosten geldt.
Interessante links:
Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde: www.cobijt.nl
Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen: http://www.vmbz.nl
Werkgroep Autismevriendelijke Tandheelkunde: www.autismevriendelijketandheelkunde.nl